دادلی دوزلی
رویکردی متفاوت به پخت و پز، لذت آشپزی آمیخته با علم و هنر 
قالب وبلاگ
نويسندگان

چغندر که به آن چگندر و چندر هم میگو یند گیاهی است با فواید بسیار که پخته ی آن را لبو یا لبلبو می گویند . بخش های خوراکی این گیاه هم برگ آن است و ،هم ریشه آن. در برگ های این گیاه در طول روز قند تولید می شود و هنگام عصر اگر برگ آن را خام بخورید کاملاً شیرین است. این قند به تدریج به ریشه گیاه رفته و درآن ذخیره می گردد.
مصرف شیره ی چغندر نیز از قدیم رواج داشته است و رنگ زیبای آن موجب می شده که آن را مانند خون انسان بدانند.
این گیاه را از قدیم می شناختند و حتی در حدود چهار قرن قبل از میلاد با خواص درمانی آن آشنا بوده و از آن استفاده می کردند. چغندر دو نوع می باشد؛ یک نوع آن چغندر معمولی است به رنگ بنفش تیره و یا قرمز

 

و نوع دیگر آن چغندر قند است و به رنگ زرد روشن می باشد که به مقدار بسیار زیاد در نقاط مختلف دنیا برای استفاده از شکر آن، کشت می شود.

 


چغندر، گیاهی است با برگهای پهن و درشت یا برگهای مخروطی شکل که از آن به همراه دیگر سبزیجات در آش یا خورشت استفاده می کنند، گاهی هم آن را به همراه ماست مصرف می کنند. چغندر خوب آن است که زیاد در خاک نمانده باشد زیرا چغندری که زیاد رسیده باشد سفت می شود. چغندر پیر معمولاً گردنی باریک دارد و شیارهایی روی آن به وجود می آید. چغندر خام، عسل گیاهی است و خداوند بعد از عسل، شفا را در چغندر قرار داده است، بر همین اساس می توان به ارزش چغندر پی برد. برای آنکه پوست چغندر پخته به آسانی کنده می شود، باید وقتی گرم است از آب گرم بیرون آورده و درون آب سرد قرار دهید تا به راحتی پوست آن جدا گردد.

ترکیبات غذائی

چغندر حاوی مقدار زیادی عنصر پتاسیم ، فسفر ، کلسیم ، گوگرد ، ید ، آهن و مس است و همچنین عناصر بسیار کمیابی مثل روبیدیوم (RUBIDIUM) و کاسیوم (CAESIUM) در آن وجود دارد. کربوهیدرات ، کمی پروتئین و ویتامین هایی چون B1 و B2 ، نیاسین، B6 ، B12 و C در آن موجود است

خواص چغندر

1- طبیعت چغندر گرم و تر است.

2- مصرف چغندر بیماری جذام را از بین می برد. چون حاوی آرسینیک میباشد

3- چغندر به علت داشتن فسفر قوای عقلی و مغزی را تقویت میکند. باعث تقویت حافظه و اعصاب شده و استخوانها را محکم می نماید.

4- شیرۀ چغندر یکی از بهترین شیره های سبزی است که به ساختن گلبولهای قرمز خون کمک می کند، خون را تصفیه کرده و جریان خون را بهبود می بخشد. از این رو مصرف چغندر به خانمها بسیار توصیه می شود.

5- چغندر قرمز یا لبو به دلیل داشتن فیبر فراوان که خاصیت کاهش چربی خون را دارد و همچنین اسید فولیک، بهتر است در سبد غذایی بیماران قلبی و زنان باردار قرار بگیرد.

6- لبو دارای مقادیر فراوان آهن در کنار ویتامین ((ث)) و اسید فولیک است که از بروز کم خونی در افراد بویژه دختران جوان ممانعت می کند.

7- املاحی که در شیرۀ چغندر وجود دارد، یک پاک کنندۀ بسیار عالی برای کبد، کلیه و کیسۀ صفراست.

8- چغندر ملین، نرم کنندۀ و ادرارآور بوده و در رفع یبوست نقش عمده ای را ایفا می کند. همچنین اهمیت به سزایی در دستگاه گوارش دارد.

9- درمان کننده التهاب مجاری ادرار است. لبو با اینکه 17 درصد قند دارد، ولی خنک است و این خاصیت خنکی در برگ آن بیشتر است . از این رو آب لبو برای التهاب مثانه، رفع یبوست و بیماری های پوست مفید است.

10- اشتها را نیز زیاد می کند.

11- چغندر مانند هویج دارای کاروتن است که در معده تبدیل به ویتامین A می شود.

12- خوردن چغندر پخته، برای رعشه مفید است خصوصاً اگر برگ آن سرخ رنگ باشد.

13- برگ چغندر خام ورم طحال را بهبود می بخشد.

14- چغندر مخلوط با آب هویج دفع کننده سنگ کیسه صفراست.

15- خوردن چغندر، در هوای خشک خصوصاً در فصل زمستان مؤثر تر است و به همه، خصوصاً پیران بسیار توصیه می شود.

16- شستشوی سر با جوشانده برگ چغندر، شوره و چربی مو را از بین می برد و ضد شپش است.

17- قرار دادن دست و پای ترک خورده در آب گرم شده برگ چغندر، موجب بر طرف شدن عارضه می شود.

18- ضماد برگ چغندر با عسل جهت رفع طاسی و زگیل مؤثر می باشد و چنانچه با حنا مصرف شود برای رویاندن مجدد مو و نکویی آن تأثیربه سزایی خواهد داشت.

19- مصرف چغندر برای درد مفاصل و نقرس مفید می باشد چون مقدار زیادی آنتی اکسیدان دارد.

20- در استعمال خارجی برای پانسمان زخم و درمان تاول استفاده می شود.

21- شربت چغندر بهترین نوشابه و تقویت کننده بدن و دافع سموم بدن است (برای تهیه شربت چغندر، با آبمیوه گیری آب سه تا چهار عدد چغندر خام را بگیرید و آن را با یک لیوان آب معدنی مخلوط کنید).

22- مصرف چغندر لکه های سفیدی که در پوست بدن پدید آمده و موجب مرض پیسی می شود را از بین می برد. از این رو امام محمد باقر ( ع ) فرمودند : قوم بنی اسرائیل از لکه های سفیدی که در بدن خود مشاهده می کردند ، به حضرت موسی شکایت نمودند. حضرت موسی این مطلب را به خداوند عرضه کرد. به موسی وحی شد که به بنی اسرائیل فرمان ده تا گوشت گاو را با چغندر بخورند تا شفا یابند.

23- برگ خام چغندر آرام بخش و خنک است و اگر پخته شود موجب نفخ نمی شود.

24- خوردن آب برگ چغندر جهت سردرد و دندان درد مفید است .

25- کمپرس با آب برگ آن قرمزى چشم را از بین مى برد

26- مالیدن برگ پخته من پس از سرد شدن ، درمان سوختگى آتش و آب جوش است و آفتاب زدگى را معالجه مى کند.

 

توجه

 

زیاده روی در مصرف آن برای معده مضر است و همچنین موجب دل پیچه می گردد. برای اجتناب از این مساله چغندر را همراه عدس بپزید.

برای پختن چغندر از ظروف آلومینیمی استفاده نکنید.

در هنگام مصرف برگ‌های لبو بهتر است زیاده‌روی نشود زیرا این برگ‌ها دارای ترکیبی به نام اگزالیک اسید بوده که موجب کاهش جذب کلسیم شده و حتی احتمال بروز سنگ‌های کلیوی را در افراد مستعد افزایش می‌دهد.

 

قند چفندر براى مبتلایان به مرض دیابت خوب نیست ، ولى در عوض خداوند مصلح آن ، یعنى دواى مرض قند را در ساقه و برگ آن قرار داده است . مشروط بر این که صبح زود آنرا بچینید و در سایه حفظ نمایید.


 

نگهداری چغندر


برای نگهداری چغندر‌های خام در یخچال برگ‌های سبز و ریشه‌های آن را جدا کنید. حداقل دو سانتی متر از ریشه را باقی بگذارید تا از نشت شیره آن به داخل یخچال پیشگیری کرده باشید. از فریز کردن چغندر‌های خام خودداری کنید اما فریز کردن چغندرهای پخته به حفظ طعم آن کمک می‌کند و نمی‌گذارد بافت آن برای استفاده بعدی خراب شود.


استفاده از لبو


این سبزی اغلب در فصل سرما از مواد تشکیل‌دهنده سالاد بوده و به همراه غذا میل می‌گردد. برخی از خانواده‌ها آن را با ماست مخلوط کرده و به مصرف می‌رسانند و به عنوان پیش غذا و یا دسر از آن میل می‌کنند. بسیاری از خانم‌های خانه‌دار از عصاره این سبزی رنگ ارغوانی آن را خارج کرده و به عنوان رنگ طبیعی در پخت انواع شیرینی‌جات، دسرها و حتی انواع سس‌ها نیز استفاده می‌کنند. برگ این سبزی نیز مانند اسفناج در تهیه آش‌ها و سوپ‌های گوناگونی به کار رفته و موجب خوش طعم تر شدن غذا می‌گردد


آماده‌سازی


چغندر‌ها را با آب سرد بشویید و برای جلوگیری از رنگ دادن آن به هنگام پخت پوست آن را نگیرید و بخشی از ریشه را باقی بگذارید. افزودن آب‌لیمو و سرکه باعث کمرنگ شدن رنگ چغندر و اضافه کردن نمک باعث بد رنگ شدن آن می‌شود بنابراین اگر قصد اضافه کردن نمک به چغندر را دارید در آخرین مرحله پخت این کار را انجام دهید. برای جلوگیری از تخریب مواد آنتی اکسیدانی موجود در چغندرآن را با حرارت کم بپزید.

 

حال که خواص لبو را دانستید و فهمیدید که ریشه چغندر تمام مواد لازم را از نظر ویتامین و آنزیم جهت هضم و جذب قند دارد، بد نیست بدانید که قندى که با کمک داروهاى شیمیایى از از آن گرفته مى شود، فاقد این عوامل مفید بوده و براى اینکه در بدن شما سوخته و نیروى لازم را تحویل دهد، ناچار است که این عوامل را از غذاهاى دیگر و ذخایر بدن گرفته ، انسان را دچار کمبود آنها ساخته و موجب گرسنگى نامرئى گردد و سرانجام صدها مرض ایجاد نماید، قند سفید یک غذاى محرک و بیمارى زاست و در زندگى نیمه مصنوعى امروزه از غذاهاى کشنده محسوب مى شود. مرگ تدریجى که از خوردن قند سفید به انسان دست مى دهد، عامل بسیارى از ناخوشى ها و ناراحتى هاى جسمى و روحى است . دندان را خراب مى کند خون را کثیف مى نماید. کبد را که سکان کشتى بدن است خراب مى نماید و سلسله اعصاب را ضعیف مى سازد

 

[ سه‌شنبه ۱٤ دی ۱۳۸٩ ] [ ۱٢:٠٠ ‎ق.ظ ] [ سرآشپز تبریزی ]
.: Weblog Themes By Iran Skin :.

درباره وبلاگ

استفاده ازمطالب این وبلاگ فقط با ذکر منبع و لینک دقیق مجاز است و هرگونه کپی برداری از مطالب و عکسهای این وبلاگ بدون ذکر منبع دقیق تحت هرعنوانی در مجلات ، کتابها و سایر سایتها اگر پیگرد قانونی نداشته باشد قطعا" پی گرد پل صراطی خواهد داشت.
موضوعات وب
آرشيو مطالب
RSS Feed