دلمه برگ مو تبریزی

نکته مهم ، انتخاب برگ مناسب برای دلمه ست ، هرچی برگها لطیف تر باشه دلمه خوشمزه تر میشه معمولا مناسبترین برگ برای این غذا دلمه درخت انگور کشمشی ( انگورهای زرد شیرین ) هست که رنگشون سبز روشنه ، لطیفتر هستند و رگبرگهای کمتری دارند ،درضمن اندازه برگها هم نباید زیاد درشت باشه تا ظاهر دلمه شکیل تر بشه .

مواد لازم

برگ مو: تقریبا" یک کیلو ( ممکنه بیشتر یا کمتر هم مصرف بشه )
گوشت چرخ کرده : 500 گرم
پیاز ریز شده: 3 عدد متوسط
بلغور گندم : یک پیمانه
لپه : یک پیمانه
برنج: 2 پیمانه
شویدخردشده :200 گرم
مرزه خرد شده : 200 گرم
تره خرد شده: 400 گرم
سیر خرد شده : یک بوته درشت
ماست : نصف پیمانه
تورتا : یک پیمانه
( تورتا چیه ؟ متاسفانه من کلمه معادل فارسی برای " تورتا" پیدا نکردم ، وقتی کره حیوانی رو ذوب میکنید تا روغن زرد ،همون روغن حیوانی یا کرمانشاهی تهیه کنید ماده قهوه ای رنگ جامدی ته ظرف میمونه ، به این ماده " تورتا " گفته میشه) اگه تورتا نداشته باشید میتونید از 100 گرم کره حیوانی یا نباتی استفاده کنید .

دارچین : یک قاشق غذاخوری پر
پودر گل محمدی: دو قاشق غذا خوری پر
فلفل سیاه: یک قاشق چایخوری
نمک: به میزان لازم
آب یا آب مرغ : دو لیوان
غوره ریز : یک چهارم پیمانه

مواد لازم برای تزئین و سرو

پیاز داغ ، زرشک ، خلال بادام ، خلال سیر ، ماست یا سیرماست

طرزتهیه

برنج و بلغور رو دوساعت خیس کنید ، لپه رو بپزید .
پیاز رو ریز خرد کنید ، تو یه ظرف بزرگ تفت بدید بعد گوشت رو اضافه کنید و تفت بدید وقتی گوشت سرخ شد لپه رو بهش اضافه کنید ، بلغور و برنج رو آبش رو گرفته به همراه سبزیجات و ادویه جات به مواد اضافه کنید و مرتب هم بزنید تا وقتی که باصطلاح پف سبزیها بخوابه اما پخته نشه ، بعد ازرو گازبردارید ، چرا این کار ضروریه و باید رو گاز انجام بشه؟
جواب : این کارباعث میشه برنج و بلغور مرحله اول پخت رو پشت سر بزارن ( توجه کنید که کامل پخته نمیشن فقط حرارت میبینن) و دوتا از اشکالاتی گه گفتیم خود به خود رفع بشه یعنی:
دلمه ها ترک نخورن
داخل دلمه خام نمونه

وقتی ازرو حرارت برداشتیم ، سیر ، تورتا ،ماست رو هم اضافه کرده خوب مخلوط میکنیم نمکش رو تست میکنیم و میزاریم کنار بدین ترتیب داخل دلمه آماده ست.

ته یه قابلمه یه بشقاب ملامین یا استیل رو که تقریبا هم اندازه ته قابلمه باشه دمر قرار میدیم ( این کار باعث میشه دلمه ته نگیره ) دلمه هارو به صورت بقچه پیچیده و مرتب داخل قابلمه می چینیم ، غوره ای رو که داشتیم گاها تو ردیفهای دلمه قرار میدیم وقتی تموم شد روی دلمه هارو دولایه با برگ مو می پوشانیم ( این کار باعث میشه دلمه خوب بپزه ) بعد آب یا اب مرغ رو به ارامی روی دلمه ریخته درقابلمه رو میزاریم و رو گازقرار میدیم اول حرارت رو زیاد کنید وقتی صدای جوش آب رو شنیدید حرات رو بسیار ملائم کنید و اجازه بدید حدود یک تا یک ونیم ساعت به ارامی پخته بشه ، میتونید تست کنید اگه نپخته بود ( که امکانش خیلی کمه ) دوباره مقداری اب بریزید

برای تزئین هم از پیاز داغ و زرشک استفاده کنید و با ماست یا سیر ماست سرو کنید.

 

ازمامان عزیز تر ازجونم هم ممنوم که با دقت مراحل پخت این دلمه رو بهم یادداد

/ 38 نظر / 547 بازدید
نمایش نظرات قبلی
jalal ferdosi

اوزون گولسون ای گولموشم تورتیه تورتا چیست ;-)

azi

دوست عزیز دست شما درد نکنه که این نکات رو یاداوری کردید .[قلب]

لیلا

سلام عاشق این ریز کاریا و ظرافتاتون هستم خیلی متشکر ازتون حیف شد که وبتون رو ادامه ندادین کارتون عالیه بوس

صبا

سلام . اولا بی نهایت ممنونم از دستورات فوق فوق فوق العاده عالی و منحصر به فردت . والا اینجا اراکه مرکز برگ مو ولی من تاحالا ندیدم کسی با این همه سلیقه این غذا را درست کنه دوما چرا شما آذری ها این قدر ماه هستید. تمام وجودتون گل و هنر هست به خدا مرد و زن شما ها نمونه های عالیه خلقت انسان است. من آرزوم بود ی جوری با شما هنرمندهای باسلیقه زندگی میکردم . دنیا دنیا هنر و سلیقه هستید . خوش به حالتون و خوش به حال همسرانتون دست مریزاد. شما لایق بهترین ها هستید

زهرا از زنجان

مرسی ازراهنمایی وکمکتون.موفق باشین

ozra

باسلام لیست غذاهاتون عالیه گفقط یه نکته خواستم بگم ما توی مواد دلمه به جای لپه عدس میزنیم هم خوشمزه میشه هم اینکه خاصیت داره اگه خواستین امتحان کنید.

ملوس

ممنون

لیلا

ممنون دستتون درد نکنه واقعا عالی یود الان مخوام دلمه بپزم مرسی

رفعت

مرسی از آموزشتون ، خیلی خوب بود

سلام عزیزم از دستورت استفاده کردم. موفق باشید.